Bloomberg’in son raporuna göre, küresel mali düzenleyici – Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) – 21 Haziran’da bir not yayınlayacak ve sanal para birimleri için bazı üye ülkelerine açıklayacak.
Bir e-postada, FATF sözcüsü Alexandra Wijmenga-Daniel, yeni kuralların borsalar, emanetçiler ve kripto hedge fonları gibi kripto para birimleri ile ilişkili tüm işletmelere uygulanması gerektiğini yazdı.
FATF, terörle mücadele ve para aklama yasadışı faaliyetleriyle mücadele etmeyi düşünen küresel bir mali düzenleyici kurumdur.
Şimdiye kadar, farklı ülkeler kendi ulusal düzenleyici kurumlarıyla ayrı ayrı kripto para birimi düzenlemelerine yaklaşıyorlar. FATF gibi küresel bir kurumun katılımının, bir süredir uzatılmış olan kripto düzenlemeleriyle başa çıkmada daha büyük bir etkisi olması muhtemeldir.
Ayrıca kurallar, kripto ürünlerini piyasaya sürmeye çalışan Fidelity Investments gibi finansal devlere ek olarak kripto borsalarına uygulanacakt. Bu kurumlar, işlemlerini başlatan müşterilerin gerekli tüm bilgilerini 1000 ABD Doları veya 1000 Avronun üzerinde ise toplamaları gerekiyor.
Bununla birlikte, en büyük engellerden biri, farklı kripto para birimlerini destekleyen dijital defterlerdeki cüzdan adreslerinin büyük ölçüde isimsiz olmasıdır. Dolayısıyla borsa için fon alıcısının kim olduğunu tespit etmek neredeyse imkansız oluyor.
Bittrex Borsası’nın baş-uyum görevlisi John Roth şunları söyledi: “ Ya blok zincir teknolojisinin tamamen ve temel olarak yeniden yapılandırılması gerekecek ya da Avrupa’daki 200 ya da daha fazla borsa arasında inşa edilecek bir küresel paralel sistem gerektirecektir. Dünyada böyle bir şey inşa etmedeki zorlukları hayal edebilirsiniz. ”
Merkezileşmiş kurumlar üzerinde küçük bir girişim olacağı anlayışı ile temelde kripto para birimleri mevcuttu. Bazı değişimler, sonuçta mahremiyetlerini korumak isteyen daha fazla müşteri kaybedebileceklerine inanıyor.
Coinbase’in baş uyum görevlisi Jeff Horowitz, “ FATF’in bunu neden yapmak istediğini anlıyorum. Ancak bu sektöre banka düzenlemeleri uygulamak daha fazla kişiyi (kişiden kişiye işlem yapmaya zorlayabilir) ve bu da yasa uygulama için daha az şeffaflığa neden olur. FATF’nin, bu özel kuralı VASP’lara uygulamanın pek çok istenmeyen sonucunu göz önünde bulundurması gerekiyor. ”
Küresel düzenleyici kurumlar, dijital para birimleri ile uğraşırken birleşmiş ve net düzenlemelere sahip olma konusunda baskı yapıyorlar. Finansal İstikrar Kurulu (FSB) kısa bir süre önce yerel düzenleyicilerden kripto alanındaki risk değerlendirme stratejileri için önlemleri artırmalarını istedi.