Sık sık merkez bankalarının bankası olarak tanımlanan Uluslararası Anlaşmalar Bankası (BIS), 2019 yılına ilişkin yıllık raporunu yayınlayarak, Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinin finansal alana girmesiyle ilgili beklenen bozulma konusundaki endişelerini dile getirdi.
Raporda “Finansta büyük teknoloji: fırsatlar ve riskler” başlıklı rapor, Alibaba, Amazon, Facebook, Google ve Tencent gibi şirketlerin ortaya çıkardığı risklere ve zorluklara bakmakta ve bu fintech devriminin potansiyel faydalarına büyük önem veriyor.
BIS, bu firmaların devasa müşteri tabanları geliştirdiklerini ve onlara “baskın olma potansiyeli veren” bir veri-ağ-faaliyetler döngüsünün ”yararına olduklarını söylüyor.
Bu tür şirketlerin ödemelere, para yönetimine, sigortacılığa ve borç vermeye başlaması henüz yeni başlamış olsa da, finans endüstrisinde büyük değişiklik potansiyeli getiriyor.
BIS’in raporunda şunlara yer verildi:
“Büyük teknisyenlerin düşük maliyetli yapı işletmesi, özellikle nüfusun büyük bir bölümünün bankasız kaldığı yerlerde, temel finansal hizmetler sağlamak için kolayca ölçeklendirilebilir. Büyük veri ağları ve oluşturulmuş platformlarda ağ yapısının analizini kullanarak, büyük teknolojiler borç alanların riskini değerlendirebilir ve geri ödemeyi güvence altına almak için teminat ihtiyacını azaltabilir. Bu nedenle, büyük teknolojiler finansal hizmet sunumunun verimliliğini arttırmaya, finansal katılımı teşvik etmeye ve ekonomik faaliyette ilişkili kazanımlara izin vermeye dayanıyor ”dedi.
Ancak rapora göre bu değişiklik yeni riskler getiriyor. Eski finansal istikrar ve tüketicinin korunması konularının yanı sıra, “büyük teknisyenler sistematik olarak ilgili finansal kurumlar gibi çok hızlı bir şekilde büyük olasılıkla harekete geçme potansiyeline sahipler.” Bu noktada BIS, özellikle Facebook’un , sosyal medya devi “müşterilerine global olarak ödeme hizmetleri sunmayı düşünüyor.”
BIS’in önerdiği gibi mevcut düzenlemelerin getirilerinin ötesine geçen “önemli yeni ve bilinmeyen zorluklar” da var. Raporda “Büyük teknisyenler, veri-ağ-faaliyetler döngüsünün sağladığı avantajlarla baskın olma potansiyeli, rekabet ve veri gizliliği sorunları ortaya çıkıyor” diyor.
Bu nedenle, finansal düzenleme, rekabet politikası ve veri gizliliği düzenlemesi konusunda “kapsamlı bir yaklaşım” için yeni yasalara ihtiyaç duyulacaktır.
“Amaç, büyük teknolojilerin finansal hizmetlere girmesine cevap vermek ve riskleri sınırlandırırken elde edilen kazanımlardan faydalanabilmek olmalıdır. Büyük tekniklerin operasyonları düzenleyici çevreleri ve coğrafi sınırları kısıtladığından, yetkililer arasındaki koordinasyon – ulusal ve uluslararası – çok önemli ” olduğu da raporda belirtiliyor.
“Düzenleyicilerin büyük teknolojilerin geniş müşteri tabanını, bilgiye erişimi ve geniş kapsamlı iş modellerini dikkate alarak büyük teknolojiler ve bankalar arasında düz bir oyun alanı sağlamaları gerekiyor.”
BIS, sınır ötesi çalışma yeteneğine sahip bu tür büyük şirketlerle, risk-fayda dengesindeki potansiyel değişimi ele almak için kurallar ve standartlar üzerinde uluslararası koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kaynak: Coindesk