Kripto para piyasasında bünyesinde son dönemin en çok dikkat çeken kripto paralar arasında EOS farkıyla ön plana çıkıyor.
EOS aslında bir işletim sistemi olarak da görülüyor. Blockchain merkezli ve üzerine uygulama kurulmasına imkân veren bir platform olarak son dönemde oldukça popüler hale gelmiştir. Genel Yapısı ile EOS’u Ethereum’un bir rakibi olarak görmek mümkün olabilir fakat Ethereum’dan farklı olarak paralel işlem yapma hizmeti ile birlikte EOS çok daha hızlı ve çok sayıda işlem yapmaya imkân veriyor. EOS normalde bir kripto para olmaktan farklı olarak blockchain üzerinde kurulmuş bir işletim sistemi olarak adlandırabiliriz. Bu doğrultuda geliştiriciler de bu işletim sistemi üzerinde uygulamalar geliştiriyorlar.
EOS Nasıl Çalışır?
Diğer birçok bilinen kripto para birimlerinin çalışma yöntemi olan Proof of Work sistemi yani işin kanıtlanması sisteminden farklı olarak EOS Proof of Stake, yani “varlığın kanıtlanması” olarak isimlendirilebilen bir sistem ile çalışıyor. PoS yönteminde grafik kartlarıyla madencilik diye bir uygulama söz konusu değildir. Bu sistem yerine kullanıcılar yatırım yaparak koine sahip oluyorlar. Böylece belirli aralıklarla yeni koinler elde etme imkânına sahip oluyorlar. Burada her ay ödül sistemi olduğundan insanlar için bir cazibe noktası oluşturuyor. Başlangıçta 100 koine sahip birisi her ay daha başka koin almasa bile koinlerine yüzde 2 oranında ekleme oluyor.
EOS platformunda koin bulunması bu büyük blockchain işletim sisteminde işlem yapma hakkına sahip olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir. Bunun sonucu olarak EOS koini sahibi iseniz bu işletim sistemini kullanabilir, yeni uygulamalar inşa edebilme imkanına sahipsiniz demektir. Diğer para birimlerinde olan sistemden farklı olarak EOS üzerinde bir sistem kuracağınızda ödeme yapmanıza veya ücret ödemeniz gerekmiyor.