Bitcoin’in tahmini enerji tüketimi ve çevresel etkisi oldukça önemli ölçüde arttı. Enerji tüketimi, madencilik teçhizatlarının ağır güç talepleri nedeniyle Mayıs ayındaki yarılanma olayına kadar arttı ve bu noktada madencilik ödülleri yarı yarıya azaldığı için ilk etapta mining yapanklar azaldı ve elektrik tüketiminde de düşüş görüldü. Ancak, çok geçmeden elektrik tüketimi tekrar yükselmeye başladı ve bu ay Mart’tan beri görülmemiş seviyelere ulaştı. Tüm Bitcoin ağının tahmini toplam güç tüketimini izleyen Digiconomist’e göre, Bitcoin’in şu anda yılda 67.927 terawatt-saat (TWh) kullandığı tahmin ediliyor.
Son zirve, yarılanmadan bu yana en yüksek seviyeydi
Son zirve, yarılanma günü olan 11 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyedeydi ve Mart ayı ortasında görülen rakamlara yakın. Ardından, Bitcoin’in COVID-19 çıkmasıyla birlikte sert düşmesi nedeniyle elektrik tüketimi keskin bir şekilde düştü. Ancak, yarılanma olmaya yakın tüketimin artarak zirve seviyelere geldiği gözlendi. Bu ayın zirvesi de Temmuz ayının bu dönemine göre % 12’den fazla bir artış. Minimum tahmini toplam Bitcoin güç tüketimi, Kasım 2018’den bu yana kaydedilen en yüksek rakam olan 2 Eylül’de 54.853TWh’lik son zirveye ulaştı. Geçtiğimiz hafta ise tekrar 50.715TWh’ye indi.
Dünya genelinde Bitcoin mining için harcanan enerji, 11 Milyon nüfusa sahip Çek Cumhuriyeti ile aynı seviyeye ulaşmış durumda.
Tek bir Bitcoin çıkartırken kullanılan enerji miktarı; 709.007 VISA işlemiyle aynı enerjiyi harcadığı veya 47.267 saatlik YouTube videosunu izlediği veya ortalama bir Amerikan hane halkının 20 gün boyunca enerji tükettiği tahmin ediliyor.